10 inspirerende idéer til indretning af sommerhuset

Helt andre vilkår gør sig gældende for dit sommerhus sammenlignet med dit hjem, når det kommer til indretning. I hjemmet er målet hverdagens små retræter, når du mørbanket efter en dags hårdt arbejde ude i verden skal lade batterierne op i trygge rammer, er sommerhuset rettet mod de store pauser, hvor du ikke bare skal hvile ud, men også have det godt ude i den skønne natur med familien. Det fordrer sommerhusets indretning, der maksimerer nydelse og sætter rammerne for rekreativ aktivitet.

 

1. Fjern afstanden mellem hus og natur

Hvor et typisk hus udadtil har en hoveddør, der er det primære knudepunkt for trafikken til og fra hjemmet, samt en terrassedør til den sjældne husbrand og evt. adgang til kælderen via stentrappe og rusten jernlåge, har et sommerhus godt af at bygge på et mere åbent koncept. Her er masser af foldedøre og godt med vinduer kærkomne, da de hjælper til at fjerne afstand mellem hus og natur.

Mens du i forstaden nyder godt af lidt privatliv, som det aflukkede koncept giver dig, vil du gerne sikre dig godt med gennemtræk og let adgang til at springe ud i og nyde duften af friskslået græs, solens kærtegn, den kølige brises kys, fugles kvidren – og fraværet af bylivets forstyrrende indtryk.

House Doctor sommerhus terrasse

Billedet er fra House Doctor.

2. Masser af naturlig belysning

Leder du efter sommerhusinspiration, kan du i tråd med forrige punkt også tænke i, hvor let adgang solens lys har til at få det bedste frem i husets indre. Tagvinduer er fantastiske til at sikre dig al det skønne sollys, du elsker på dine ferier væk fra byen, men som bare ville genere dig i dit daglige hjem.

Hvor solens stråler på en dagligdag med arbejde enten driller dig med, at der er smukt udenfor, mens du er fanget bag skrivebordet, eller smerter de trætte øjenlåg efter en lang vagt, får de i sommerhuset en opkvikkende effekt, der giver dig mod på mere, så du bruger din sommer optimalt.

House Doctor bålfad

Billedet er fra House Doctor.

3. Skab stemning med et bålfad

Tørre somre gør det kedeligt, nogle gange forbudt, at futte op i noget brænde udendørs. Har du imidlertid en frisk sommer uden tørkes hærgen, kan du for at skabe stemning skaffe et bålfad. Med et bålfad kan du hen på aftenen, når den blå himmel brydes af tusmørket, tænde op i brændet og skabe en forunderlig kontrast til den sene aftens kølige farver. Berolig sindet med knitrende ild.

Meraki udendørs bruser

Billedet er fra Meraki.

4. Nyd en udendørs bruser

Vand er det modsatte af ild, hvis du følger den oldgræske tro på de fire elementer. Når du ikke finder roen ved at se branden i dit bålfad om aftenen, kan du om dagen skylle dig af efter solbadning med en udendørs bruser, evt. monteret ved terrassen. Duften af solcreme efter lang tids nydelse i solseng eller havechaiselong erstattes for en stund af rindende vands neutrale lugt, og du får kølet kroppens varme lemmer ned. Bruseren sætter rammerne for nydelse på helt andre planer.

Det har en forfriskende virkning i kontrast til solbadnings ofte drænende effekt på energien. Fryden ved at kunne gå fra hed til våd til hed på ny på denne facon minder meget om saunaen efter svømmepølen, bare mere bekvem. Overvej en bruser, så du under hed sol kan køle ned efter behov.

 

5. Plant farverige blomster i højbed

Besøger du dit sommerhus med jævne mellemrum eller ad flere omgange i løbet af forår og sommer, kan du spekulere i at peppe naturens grønne omgivelser lidt op med farverige blomster som pelargonier, georginer og lavendel. Med et højbed kan du dyrke dem, så de er til at se, når du ligger i solsengen. Giv haven en ny duftprofil og eksotisk kontrast til de planter, der er der naturligt.

 

6. Vælg en lys farvepalet

Farvepaletten i dit sommerhus bør være én, der maner til ro og afslappelse. På sin vis bidrager en masse mørke nuancer til det formål, men det er bedre for den rette sommeroplevelse, at du lader dunkle jordfarver blive i dagligstuen derhjemme. I dit sommerhus bør de lyse farver dominere, og her taler vi bl.a. hvid, beige og frisk fyrretræsbrun, evt. ludbehandlet for at give en blank overflade.

AYTM lanterne, vaser, gulvtæppe og puf

Billedet er fra AYTM og varerne kan findes her: gulvtæppe, puf, lanterne, lille vase, stor vase.

7. Hav ingen arbejdsstationer

Alt for mange folk, der arbejder ved computere i hverdagen, har svært ved at lægge arbejdet fra sig, når de har fri. Manglen på evne til at skelne mellem arbejdstid og ferietid giver stress, og for ikke at reducere dit sommerhus til en kopi af dit hjem gør du klogt i ikke at lade computere af nogen art få fæste. Lad der ikke være noget kontor til arbejde, og hav kun få borde, du kan sidde med pc’en ved.

8. Overnat udendørs

Lidt i tråd med pointen ovenfor om at bryde muren mellem hus og natur kan muligheden for udendørs overnatning fremhæves. Uanset hvor åbent sommerhuset er om dagen, kan det blive skoldhedt om natten. Af den grund er det rart at kunne sove på terrassen, evt. med overdækning stillet an. Insektsværme kan du let holde væk ved ikke at have vand stående, sprøjte eddike på vindueskarme for at afskrække myrer og sætte en næsten tom flaske rødvin frem for at fange fluer.

9. Læg op til fysiske aktiviteter

Tænk analog underholdning ind i sommerhusets repertoire. Når det at sole sig eller løbe på græsset bliver kedeligt, kan familien finde bræt- eller kortspil frem, spille viking og skyde bold mellem et par små fodboldmål. Der er talrige muligheder for at finde alternativ underholdning til tablet og spilkonsoller, der giver såvel aktiviteter som socialt samvær i sommerhuset et særegent præg – hvis de unge nu tager dem til sig.

 

10. Hav altid plads til en grill eller udekøkken

Sørg for, at sommerhuset byder på gode muligheder for at lave mad såvel inden- som udendørs. Som sagt kan det at have en grill kørende være umuligt under tørke, hvor det vil være forbudt. Men lad der altid være plads til en grill, evt. med fliser under den, så I kan nyde lækker grillmad på ferien.

Skriv en kommentar

Alle kommentarer modereres, inden de offentliggøres