10 tips til at holde køkkenet organiseret

10 tips til at holde køkkenet organiseret

Morgenmad, frokost, aftensmad - og en god kop kaffe. I løbet af en enkelt dag bruger du sikkert mange timer i køkkenet, og derfor kender du sikkert også allerede til udfordringen i at holde orden i det. Men sandheden er, at madlavningen og hverdagssamtalerne bliver lige dét bedre af, at køkkenet er velorganiseret på bedste vis.

I denne artikel får du 10 gode tips til, hvordan du bedst muligt holder dit køkken ryddet og organiseret i en travl hverdag.

Broste Copenhagen køkken

Billedet er fra Broste Copenhagen.

1. Lav en plan over dit nye køkken

Inden du går i gang med transformationen af dit køkken, kan det være en god idé, at du gør dig nogle overvejelser omkring dit brug af køkkenet. Her kan det være en stor hjælpe at ty til en gammeldags notesblok og en blyant, hvor du kan begynde at planlægge, hvilken indretning og organisering, der vil give allermest mening i din hverdag.

Du kan fx tage højde for, hvor ofte du laver mad, bager, laver kaffe eller morgentoast - selv de små ting er gode at have med i dine overvejelser.

IKEA opbevaringsglas

Billedet er fra IKEA.

2. Gem alle typer glaskrukker og brug dem til opbevaring

Oplever du også udfordringer med at opbevare tørvarer derhjemme i køkkenet, og savner du at få et overskueligt overblik over alle dine melsorter, pastaskruer m.m.? Et godt råd i den sammenhæng, er, at du gemmer alle typer glaskrukker, som du overhovedet kan få fat i - store som små - og bruger dem til opbevaring af alt lige fra mel til krydderier.

Der er mange fordele ved at bruge netop glaskrukker til opbevaring - fx er det en bæredygtig løsning, og samtidig ser det flot og æstetisk ud.

Broste Copenhagen køkken

Billedet er fra Broste Copenhagen.

3. Find inspiration igennem kreative opbevaringsløsninger

Tænker du lidt ud af boksen, så er der faktisk mange kreative løsninger til at få mere opbevaringsplads ind i dit køkken på. Du kan fx i højere grad bruge væggene ved at hænge knager op, hvor du kan hænge dine grydelapper, bordskånere, sier eller andet køkkenudstyr, der er rart at have lige ved hånden.

Ved at flytte dine køkkenting op på væggene får du frigivet mere plads i dine skabe og skuffer samtidig med, at der bliver skabt mere dynamik i din indretning.

Nicolas Vahé køkkentilbehør

Billedet er fra Nicolas Vahé.

4. Sortér alt dit køkkenudstyr grundigt igennem

En af de bedste måder at få ryddet op i dit køkken på, er, at gennemgå det hele fra top til tå.

Smid det unødvendige ud, så det ikke længere optager unødvendig plads i dit køkken. Selvom det kan være svært at skille sig af med ting, så er det ofte meget begrænset, hvad du har brug for.

Du kan eventuelt sælge nogle af dine ting eller give dem væk til nogen, som netop står og mangler det.

House Doctor køkkenopbevaring

Billedet er fra House Doctor og hyldesystemet hedder Fari.

5. Del dit køkken op efter kategorier

Når du skal til at planlægge den mest effektive køkken organisering, kan det være en god idé at tage udgangspunkt i kategorier. Del derfor dit køkken op i forskellige rum, hvor du kan dele opbevaringen af køkkenmaskiner, gryder, pander osv. op imellem dine køkkenskabe- og skuffer.

Det kan være en fordel at lægge alle dine ting frem på fx spisebordet, så du får et mere overskueligt overblik over hvilke kategorier, der fylder mest - og som derfor kræver mest opbevaringsplads i dit køkken.

Nicolas Vahe rullebord

Billedet er fra Nicolas Vahé og rullebordet hedder Display.

6. Få ekstra plads ind i køkkenet med rulleborde

Er du udfordret på pladsen, og har du et lille køkken med sparsomme opbevaringsmuligheder, så kan du med fordel investere i et eller flere rulleborde. Fordelen ved rulleborde, er, at de giver dig en super fleksibel opbevaringsløsning, som du kan rykke rundt på efter behov.

Du kan bruge rullebordet til opbevaring af bl.a. lækre olier og dressinger, gode vine eller frugtskåle. Der findes et utal af design af vælge imellem, og du kan derfor helt sikkert finde et, der passer ind i din køkkenindretning.

IKEA skuffer

Billedet er fra IKEA.

7. Find smarte løsninger til opbevaring i køkkenskuffer

Skuffer kan nemt blive rodede og uoverskuelige, hvis du ikke tager sagen i egen hånd og investerer i smarte opbevaringsløsninger, der kan bruges i både dybe og almindelige skuffer. Noget så simpelt som en almindelig skuffeindsats kan være nok til at skabe god organisering, så du altid ved, hvor du kan finde dine ting.

Med en skuffeindsats kan du desuden glæde dig over, at dine ting bliver lige der, hvor du allerhelst vil have dem. Vælg imellem flere forskellige skuffeindsatser til opbevaring af alt lige fra bestik til krydderier.

Kristina Dam køkken

Billedet er fundet på Pinterest og er fra Bolig Magasinet.

8. Hav de vigtigste ting inden for rækkevidde

Når du planlægger din køkken organisering, er det oplagt, at du allerede her tænker et par skridt foran. Det betyder bl.a., at du skal have de vigtigste ting inden for en overskuelig rækkevidde, så du nemt kan komme til dem i den daglige madlavning.

Ting, som du derimod sjældent bruger, kan du ligge bagerst i skabene eller placere dem allerøverst. Er der tale om store køkkenmaskiner, som du sjældent bruger i det daglige, kan det måske være en idé at placere dem helt uden for køkkenet, så du kan få frigivet plads til noget vigtigere udstyr.

By Wirth væghængt knivholder

Billedet er fra By Wirth og produktet er Magnet Shelf.

9. Opbevar dine knive sikkert og æstetisk

Det kan være en fordel at have dine knive lige ved hånden. Netop derfor er det en god idé at opbevare dem let tilgængeligt fx i en knivholder.

I dag finder du et stort udvalg af knivholdere - både dem der kan stå på køkkenbordet og dem, der kan monteres på væggen, så du får frigivet endnu mere plads på dit køkkenbord. På den måde bliver dine knive opbevaret på sikkert og elegant vis.

10. Brug dybe skuffer til effektiv køkken organisering

Dybe skuffer er guds gave til dig, der netop skal til at skabe dit helt eget køkken fra bunden. Med dybe skuffer får de allerbedste betingelser for en effektiv organisering i køkkenet, så du kan få plads til selv de store gryder.

Derudover findes der masser af gode og praktiske skuffeindsatser til dybe skuffer, som gør det nemt at organisere skuffen på effektiv vis - og slutresultatet er en ren fryd for øjet.

Back to blog