Hvad enten din stue er stor eller lille, er den, sammen med køkkenet, sandsynligvis samlingspunktet i din bolig. Det er her, familien samles om aftenen til hygge, det er her, du byder gæsterne på en kop kaffe, og måske er det også her, du spiller spil med din familie og venner.
Du tilbringer altså virkelig meget tid i din stue. Og derfor skal det også være et hyggeligt sted, som giver dig energi og lyst til at være, hvad enten du er sammen med andre, eller du bare har en hyggestund for dig selv.
Mange af os har en fast ide om, hvad der skal være i en stue. Der er ligesom et skema for, hvilke møbler der skal være hvor, og hvordan den skal indrettes, for at være hyggelig. Men i virkeligheden er der jo slet ingen regler! Du kan skabe din hyggelige stue præcis som du vil. Derfor får du her lidt stof til eftertanke, og et par retninger du kan tænke i, hvis du står og skal skabe din egen hyggelige stue.
Billedet er fra Louise Roe.
Din stue skal give dig energi
Det vigtigste ved din stue, og dit hjem som helhed, er, at det skal give dig energi og gøre dig glad. Noget af det, der suger energi, er for eksempel rod. For mange ting, der ikke har en plads, og som ligger hulter til bulter, kan give dine øjne og dit hoved en overdosis af indtryk. Derfor er det vigtigste: ryd op i dit rod og find en fast plads til dine sager.
Og så gælder det ellers bare om at finde ting, du kan omgive dig med, som gør dig glad, og som giver dig energi, når du omgiver dig med dem. Husk også at tjekke sammensætningen af ting, inden du indretter. Måske er tingene fabelagtige for sig selv, men knap så lækre sammen. Måske skal du finde en anden måde at kombinere farver, mønstre, struktur på. Leg med det indtil du finder en kombination, der kæler for dit øje.
Billedet er fra New Works.
Mangler du inspiration? Vælg et tema!
En måde du kan gribe det an på, er ved at starte med at vælge et tema for din stue. Du skal ikke være bange for at lægge dig for fast på noget, det er jo stadig dig, der bestemmer. Men det kan være godt at have en ide at gå ud fra, når du planlægger og indretter din stue.
Du kan for eksempel tage udgangspunkt i en farve eller i en stil, du mener vil gøre din stue ekstra hyggelig. Det kan eksempelvis være, at din stue skal have et klassisk look, eller måske bohemian eller industrielt? Måske er du mere til den lyse nordiske stil. Så er det den vej, du skal gå.
Når du har valgt det tema, du vil gå ud fra, for at skabe en hyggelig stue, skal du have det in mente, når du går i gang med at købe ind og indrette. Det gælder både møbler, nips, gardiner, tæpper og farver. Nogle gange er det ikke så meget, der skal til, mens det andre gange, er en hel make over, der er brug for, før du føler din stue er blevet perfekt.
Overvej om du skal holde din stue i én farvepalette, eller om du er mere til mange farver. Husk at farver faktisk kan påvirke dit humør, og farverne i din stue skal du jo kigge på et stykke tid fremover.
Du kan også sætte rammer for dig selv ved for eksempel at vælge kun at bruge ting, du har i forvejen. Det eneste du må købe, er måske maling og nye gardiner. Eller give dig selv et max budget, og gå i genbrugsbutikker. På den måde bliver din hyggelige stue både billig, bæredygtig og helt unik.
Billedet er fra Louise Roe.
Møbler og fokus i din stue
Når du har temaet på plads, og en idé om, hvor du gerne vil hen med din stue, så er det tid til at finde de møbler, der skal være med til at gøre stuen hyggelig. Her er det vigtigt, at du husker at måle dit rum op, og at du er realistisk med, hvad der er plads til. Sørg for ikke at have for mange og for store møbler, hvis din stue er lille. Så bliver der trængt, når familien også skal være der. Hvis du har en stor stue, kan du måske med fordel tænke i at dele rummet op, og lave mindre sektioner i rummet. På den måde øger du hyggen og nærheden, og får udnyttet pladsen godt.
Tænk også over, hvad der er fokus i stuen - og hvad der er hyggeligt for dig. Hos mange af os er det TV’et, som stuen er vendt imod, men de kan være, du vil noget andet med din stue. Det kan være, du har en brændeovn, eller måske vil du hellere gøre læsning, kreativitet eller noget helt tredje til omdrejningspunktet. Tænk over, hvad hygge betyder for dig, og gør det til noget centralt i stuen.
Det vigtigste er, at du tager stilling, så du kan indrette din stue efter det.
Billedet er fra Broste Copenhagen.
Nips, farve og vægdekoration kan løfte indretningen
For at gøre din stue ekstra hyggelig, kan du med fordel tilføje noget personlighed. Det kan du for eksempel gøre ved at have lidt nips stående i vindueskarmen og nogle flotte billeder på væggene. Du kan variere, hvor personligt du vil have det.
Det kan være, du gerne vil have en stue, der fortæller om din familie, venner, steder, du har været, og det, du holder af. Eller måske vil du gerne fremvise sjove, tilfældige ting, du har fundet, interessant kunst eller genstande, du synes passer perfekt ind æstetisk. Din stue kan sagtens være unik og hyggelig, uden at blive for personlig, hvis du foretrækker det sådan.
En hyggelig stue kan være mange ting, og i Danmark har vi bestemte ideer om, hvad hygge er. Men husk at gøre det til dit eget - din stue er for dig selv, og skal give dig glæde i hverdagen.