Guide: Få det optimale ud af din etværelses lejlighed

4 tips til indretning af en lille etværelses lejlighed

Småt er godt - og dét er faktisk også tilfældet, når det gælder boligindretning. Med en lille 1 værelses lejlighed får du nemlig mulighed for at tænke i kreative baner, når du skal forene stue, soveværelse og kontor i ét og samme værelse. Forhåbentligt vil du opdage, at det faktisk både er sjovt og hyggeligt at indrette sig simpelt.

I denne artikel får du de bedste tips til løsninger, der gør det muligt for dig at få det bedste ud af dine få kvadratmeter. Mange af dem kan du bruge nu og her uden at skulle smide penge efter dyre løsninger. Læs videre og føl dig inspireret.

indretning i små hjem

Billedet er fra @busrademiirhan

Gode råd til 1 værelses lejlighed indretning

Når du indretter dig på relativt lidt plads, er det vigtigt, at du gør dig nøje overvejelser omkring møblering og optimering af pladsen. Derfor kan det være en god idé at tegne en skitse over en plantegning af rummet, så du kan eksperimentere og sætte forskellige løsninger ind.

Men hvad fungerer egentlig i praksis, når det er sparsomt med pladsen? Nogle gode råd til 1 værelses lejlighed indretning herfra lyder:

  • Skil dig af med ting, du ikke bruger - at flytte ind i en lille 1 værelses lejlighed er en oplagt mulighed for at få ryddet op i alle de ting, du har samlet på, men som du i virkeligheden ikke bruger. Det gælder alt lige fra gammelt tøj, nips og gamle papirnoter fra gymnasiet. Når du kommer af med det, vil du få glæde af mere luft og skabsplads i lejligheden.
  • Brug rumdelere - en god og effektiv måde at dele et enkelt værelse op er vha. rumdelere, der skaber illusion om flere rum i rummet. På den måde kan du skabe en mere naturlig adskillelse af soveværelse, stue eller kontor. Mange rumdelere fås i form af reoler, der samtidig giver dig ekstra opbevaringsplads.
  • Hems i stedet for seng - for ikke at optage for meget gulvplads i rummet kan det være en mulighed at skifte den traditionelle dobbeltseng ud med en elegant hems. På den måde kan du udnytte pladsen under hemsen til kontor og opbevaring.
  • Klapbord for større fleksibilitet - når du til hverdag bruger dit spisebord, kan du måske nøjes med et lille to-mandsbord, mens du til middage og fester med vennerne gerne vil have mulighed for mere plads. For at kombinere det bedste fra to verdener kan du bruge et klapbord, som du kan regulere efter behov.

Opbevaringsløsning under sengen

Billedet er fra @idetgulehus

Optimér din opbevaring i indretning af lille lejlighed

Opbevaringsplads er altid en af de største udfordringer, når du bor i en 1 værelses lejlighed. For der skal tænkes i kreative løsninger, når du skal finde plads til sko, overtøj, bøger og køkkenmaskiner. Heldigvis kan du med få gode råd finde plads til alt det nødvendige.

Brug pladsen under sengen. Hvis du fx har en hems i rummet, så er der rigeligt med plads til opbevaring under. Men har du derimod en almindelig enkelt- eller dobbeltseng, er det godt givet ud at skifte dine fødder ud med nogle højere modeller. På den måde får du plads til opbevaring under din seng - fx til bedrollers.

Væggene står ofte uberørte og tomme hen, og det er en skam. Især fordi de kan bruges til rigtig meget opbevaring. Både væghængte hylder, reolsystemer og vitrineskabe kan give rigtig meget samtidig med, at du får fyldt de kedelige, hvide vægge ud. Det kan ligeledes anbefales at udnytte hjørnerne bedst muligt. Køb nogle fine skabe og borde, og anvend det til en smart minibar, bogreol eller noget helt tredje.

Et rullebord kan gøre underværker i en lille lejlighed, som du kan flytte rundt, som du ønsker. Fordelen ved at have et rullebord, er, at de fås i små størrelser og er meget fleksible til brug i en lille lejlighed eller et køkken. Undersøg derfor, om du vil kunne få glæde af et sådant bord - evt. med flere etagers opbevaring.

Optimering af plads i lille lejlighed

Billedet er fra @milevidt

Tænk i mere end ét plan

Den største begynderfejl i boligindretning af en 1 værelses lejlighed er blot at fokusere på ét enkelt plan: nemlig gulvet. Rummet kan nemlig hurtigt føles småt, hvis alle møbler og planter står placeret på gulvet.

Leg med forskellige planer i lejligheden på en række parametre. Først og fremmest så kan du hænge planterne op i loftet. Planterne kan placeres på en væghængt hylde, bjælker eller blot i en krog fra loftet. Dette vil hurtigt skabe hygge i hjemmet og give mere liv.

Generelt så er hylder altid en god idé, da de væghængte af slagsen kan skabe ekstra plads og rummelighed. De kan anvendes både i køkkenet, badeværelset og indgangspartiet.

Udnyt dine vindueskarme. Disse kan du med fordel bruge til opbevaring af nips, bøger og andre ting. Hvis du har en bred og holdbar vindueskarm, så kan du ligeledes bruge det til en lille hyggekrog med puder.

Farver til hjemmet

Billedet er fra @matlanthihlum

Brug aktivt farver til indretning af lille lejlighed

Farver betyder rigtig meget for et rum. Derfor er det godt givet ud at vælge farver, der optisk gør rummet større, end det egentlig er. I en 1 værelses lejlighed kan selv en enkelt væg eller farvetone skabe en illusion om et helt andet rum.

Helt generelt så er det en god idé at anvende lyse farver i et lille rum, da det vil skabe illusionen omkring et større rum. Men husk dog, at lyse farver ikke nødvendigvis behøves at være en klassisk hvid – men også kan være beige, mocca, lysegul og lignende.

Hvis du dog gerne vil lege lidt mere med farverne, så kan det anbefales at male én enkelt væg i en anden farve. Dette kan skabe mere dybde i rummet og sætte lidt ekstra kulør på tilværelsen.

Tone-i-tone indretning er meget populært, når man taler om indretning i mindre rum. Tone-i-tone indretning er når møbler og vægge matcher hinanden. Lyse møbler op ad lyse vægge gør rummet større, fordi det ikke vil føles som om, at møblerne fylder og står i vejen. De blender derimod naturligt ind i rummet.

Back to blog