Inspiration: 5 DIY-trends til hjemmet

Inspiration: 5 DIY-trends til hjemmet

Flere og flere DIY-trends finder deres vej ind i de danske hjem. Men hvorfor egentlig?

DIY er både nemt, billigt og kreativt. Du får det præcis, som du vil have det, og samtidig får du mulighed for at fordybe dig. Netop fordybelsen er noget af det, der trækker mange over til at prøve kræfter med DIY projekter i hjemmet. Når du fordyber dig, kan du sænke skuldrene, holde døren åben for idéer og realisere dem med dine hænder som det vigtigste værktøj.

I denne artikel kan du blive klogere på nogle af de største DIY-trends netop nu og hente inspiration til de kommende DIY projekter i indretningen af dit eget hjem. Flere af idéerne kan du kopiere til dine udendørsmøbler.

Giv dine gamle møbler nyt liv

Billedet er fra @livatholstrup

Giv dine gamle møbler nyt liv med maling

En nem og budgetvenlig måde at afprøve dine evner af inden for DIY projekter er at give dine eksisterende møbler et friskt pust. Det kan du bl.a. gøre ved at give dem en klat maling - enten for at fremhæve den originale farve eller ved at forvandle dem med en helt anden farve. Ofte kan det give møblet et helt andet udtryk, idet du maler det i en anden kulør - og ofte nok til, at et rum kan ændre karakter.

En anden idé kan være at tage ned forbi din lokale genbrugsbutik og gå på jagt efter gamle møbler i træ, som du kan give nyt liv med et nyt lag maling. Alt lige fra rulleborde til skabe, stole og skænke kan bruges. I dag er det også en trend med flere forskellige farver stole rundt om spisebordet. Rammerne for at være kreativ er derfor uendelige for dig, der tør kaste dig ud i det med en malerpensel.

For dig der elsker sirlige detaljer kan det være en oplagt mulighed at male motiver og mønstre på dine møbler. Det kan være på køkkenlågerne, på taburetten, på dørene eller måske kommoden, der trænger til at få et personligt præg. Billedrammer er også et bud på tilbehør i hjemmet, som du kan pifte op med nogle friske farver.

Indretning med tapet

Billedet er fra @lyckligavagen

Matchende motiv på tapet og gardiner

Hvem skulle nogensinde have troet, at tapetet ville vende tilbage som en boligtrend? Ikke desto mindre kan tapeter bryste sig af en stigende popularitet. Ofte kan blot en enkelt tapetseret væg være med til at give soveværelset, entréen eller spisestuen en helt særlig stil. Tapeternes motiver og farver varierer men findes ofte i flotte pasteller, der passer som fod i hose i den moderne og lidt mere boheme-prægede indretning.

Et af de mere udbredte DIY projekter er at kombinere et matchende motiv både i tapet og gardiner. Dette er fx et oplagt valg til indretningen af soveværelset, hvor lange, tunge gardiner kan skabe en helt særlig stemning. Har du hænderne skruet rigtigt på, kan du sy dine egne gardiner fra bunden og få dem i den længde og størrelse, som passer bedst.

Diy vindueskarme

Billedet er fra @fridaaengman

DIY projekter til hjemmets vinduer

Er du udfordret på en mangel på brede vindueskarme derhjemme? Så er der et oplagt DIY projekt for dig at kaste dig ud i. Med få enkle trin kan du nemlig sætte dine egne vinduesplader op og få plads til alle dine nips og dekorationer. Vinduespladerne fås typisk i materialer som træ, MDF og skifer, men du kan også vælge at få dem i mere luksuriøse materialer som fx marmor. Fordelen ved at vælge materialer i træ eller spånplader, er, at de er nemme at sætte op og male i lige netop den farve, du ønsker dig. Pladen bør understøttes af vinkelbeslag.

Helt generelt er vinduer og vindueskarme gode bud på områder derhjemme, hvor du kan prøve kræfter med DIY projekter. Er dine vinduer lavet i træ, kan du male dem eller male mønstre og motiver på. Desuden er der opstået en ny trend, hvor flere vælger at male deres hængsler i kraftige farver som pink eller orange. På den måde får du piftet et ellers kedeligt stykke tilbehør til vinduet op, så det også træder frem som en aktiv del af boligindretningen.

DIY sofabord

Billedet er fra @welcomehomeemily

Gode idéer til et DIY sofabord

Sofabordet er hele familiens samlingspunkt, når der skal hygges omkring en god film, og slikskålen med fredagens bland-selv-slik skal sendes rundt.

I dag findes der flere DIY projekter lavet specifikt til sofaborde, som du kan lave med ganske få materialer. Nogle af de mest populære eksempler er bl.a. klinkeborde, der fås i flere skønne pastelfarver. Klinkebordene giver med deres skinnende overflade en fin kontrast til hjemmets andre møbler i traditionelle materialer som træ.

Udover klinkeborde kan du også finde inspiration til et sofabord i sildebensdesign - enten ved at bruge almindeligt, traditionelt træ eller ved at købe MDF-plader. MDF-pladerne er desuden et super fint materiale, hvis du ønsker at kunne skære dit DIY sofabord ud efter en bestemt form - fx som en asymmetrisk stub.

Fliseborde

Billedet er fra @inbloom.dk

Husk at give dit DIY sofabord den rigtige overfladebehandling. Overfladebehandlingen sørger både for en nem vedligeholdelse men beskytter samtidig dit bord, så det kan holde til mange års brug. Sidst men ikke mindst kan visse olier og overfladebehandlinger til træ ændre træets farve med en lysere eller mørkere nuance. Vær opmærksom på det i dine DIY projekter med træ.

Farvede lamper

Billedet er fra @diana_aud

Spraymalede lamper i regnbuens farver

Savner du mere kulør i dit hjem? Heldigvis findes der masser af DIY projekter, hvor du nemt kan få mere farve i indretningen. Et af dem går ud på at spraymale lamper i alle regnbuens farver. Det gør du ved at købe en spraymaling, der passer til den overflade, du ønsker at male. Projektet egner sig særligt godt til små pendler, der kan hænge ude i køkkenet, i entréen, på badeværelset eller andre steder. Er du endnu mere modig, kan du prøve at kombinere flere forskellige farver med hinanden - fx pasteller.

For at få en mere gennemført rød tråd i boligindretningen kan du supplere de spraymalede lamper med sofapuder, keramik eller vaser i samme farvenuancer. Kun fantasien sætter grænser for, hvilke DIY projekter du kaster dig ud i.

Back to blog