6 tips til belysning på badeværelset

Er du i gang med at indrette et nyt badeværelse? Eller tænker du blot at dit nuværende badeværelse kunne bruge et lille boost? Belysning er en oplagt måde at opgradere dit badeværelse til næste niveau.

Medmindre du har bygget eller renoveret din bolig selv, så er det måske de færreste af os, der virkelig overvejer, hvilken belysning der er på vores badeværelse. Det er ikke altid det første sted, der bliver optimeret, når boligen skal indrettes, og det kan være nemt at lade det stå, præcis som det var, da du fik det.

Men der er meget at vinde ved at se nærmere på belysningen, og det er faktisk overraskende nemt at give lidt ekstra hygge og stil til badeværelset. Du kan gøre det nemmere at lægge makeup eller barbere skægget med lys rundt om spejlet, eller hvis du er efter hyggebelysning, så kan en lysestage være svaret.

Ferm Living Vuelta væglampe

Billedet er fra Ferm Living.

Værd at overveje, når du skal vælge belysning til badeværelse

Det er selvfølgelig værd at overveje, hvordan og til hvad badeværelset bruges mest. Det gælder særligt, hvis du har mere end ét badeværelse.

Et badeværelse bør som hovedregel være velbelyst, da der foregår mange praktiske ting derinde i løbet af dagen. Du, din familie og jeres gæster skal kunne se, hvad I laver. Men du kan overveje, hvor meget lys, du gerne vil have, om det skal kunne justeres, og hvilken type det skal være?

Skal du bruge lyskilder forskellige steder i rummet? Det kan være smart på et større badeværelse, der er delt mere op i sektioner. Her kan du fx have stærkt lys ved spejlet, men mere dæmpet belysning ved bruseren.

Eller skal lyset kunne dæmpes hele vejen rundt? Det er en fordel, hvis badeværelset bliver brugt en del om natten, hvor skarpt lys kan være irriterende. På et lille badeværelse kan det være nok med en enkelt lampe, men her kan du så vælge en pære, hvor lysstyrken - og måske farven - kan justeres. Det giver ekstra muligheder, uden at du skal finde plads til flere lyskilder.

Lamper til badeværelset

Billedet er fundet på Pinterest.

Hvordan skal du belyse dit spejl?

Der vil som regel altid være behov for ekstra klart og stærkt lys i nærheden af eller rundt om spejlet, da dette skal bruges meget i det daglige.

Det er også populært at placere pærerne bag selve spejlet. Det drager fokus til selve spejlet, så her er det en fordel at have valgt et spejl i et lækkert design. Det er også en måde at undgå, at blive helt så blændet af lyset, når du er i gang med din daglige rutine.

Belysning til badeværelset

Billedet er fundet på Pinterest.

Hvilken slags badeværelse vil du gerne have?

Belysning på badeværelset er også et spørgsmål om personlig smag. Måske vil du bare gerne have belysning, der er effektivt og praktisk, eller måske vil du gerne finde det helt perfekte lys til din indretning. Der er også spørgsmålet om, hvorvidt lamperne skal være gemt væk eller gerne må trække lidt opmærksomhed.

En diskret og populær mulighed er spotlights, der er en del af loftet eller spejlet. Men du kan også med fordel bruge lamper til væg, loft eller gulv med et lækkert design, der passer til stilen på badeværelset. Det kan være med til at give lidt ekstra liv og personlighed til rummet, hvis du ønsker det.

Det spiller også en stor rolle, om der er naturligt lys på badeværelset. Er der vinduer eller er det aflukket? Naturligt lys giver lækker og behagelig belysning det meste af dagen, og her vil kunstigt lys primært være i brug tidligt om morgenen og om aftenen. Hvis du savner vinduet, så kan du vælge lyskilder, der imiterer det naturlige lys, og har samme blødhed og nuance som sollys.

AYTM badeværelse

Billedet er fra AYTM.

Dekorativ og hyggelig belysning

Hvis du har et badekar, så er det oplagt at inkludere stearinlys på badeværelset. Hvad er mere afslappende end et skummende karbad i stearinlysets skær efter en lang dag? Hvis du ikke er komfortabel med at have levende lys derude, så kan du stille et elektrisk fyrfadslys i lysestagen i stedet.

Det er dog ikke kun badekar, der lægger op til den slags. Det kan være afstressende og beroligende at tage et langt brusebad i lav belysning. Det skal selvfølgelig ikke blive for mørkt, så du kan overveje pærer, hvor lyset kan justeres i styrke, og så supplere med levende lys, for at få lidt ekstra hygge ind.

Lamper til badeværelset

Billedet er fundet på Pinterest.

Kombiner forskellige lyskilder og vælg efter humøret

Det skarpe og rene lys på badeværelset er brugbart, når der skal ordnes forskellige ting - lægges makeup, barberes om morgenen, børstes tænder, men det er ikke specielt dekorativt. En kombination af både praktisk belysning, der giver dig al det lys, du skal bruge, og mere dekorative lamper eller lysestager med hyggebelysning, giver dig mulighed for at vælge lige præcis det lys, der passer til øjeblikket og stemningen.

Belysning til badeværelset

Billedet er fundet på Pinterest.

Skal du lave badeværelset om? Tænk det med i indretningen

Det er populært og smart at bruge integrerede løsninger til belysning på badeværelset. Pærer, der er en del af loft, væg, spejle eller skabe, og som giver lys lige der, hvor du har brug for det. Du kan derfor med fordel tænke det med, når du skal designe dit badeværelse - særligt hvis du bygger det fra bunden.

De primære lyskilder er det praktisk at placere der, hvor de skal bruges mest - ved badet, toilettet og vasken. Overvej om det skal være frie lamper eller om lyset skal være integreret i møblementet eller rummet.

Du kan altid supplere med ekstra belysning for at give liv og varme til rummet. Det kan både være stearinlys - her fungerer duftlys særligt godt - eller små lamper, der giver et blødere skær til badeværelset. Det kan også være enormt smukt og elegant at have en mindre lyskilde, der har en farvet lampeskærm eller pære, fx blå, rosa eller lilla.

Badeværelset kan hurtigt blive et sterilt og livløst rum, men det er nemt at undgå. Brug belysningen som en måde at skabe hygge, personlighed og varme i rummet til gavn for både dig, din familie og dine gæster.

Skriv en kommentar

Alle kommentarer modereres, inden de offentliggøres