DIY: Lav dit eget klinkebord / mosaikbord

DIY: Lav dit eget klinkebord / mosaikbord

De første klinkeborde fandt deres vej frem til Danmark fra det eksotiske Kina helt tilbage i 1660’erne, men de blev først for alvor rigtigt populære i danske hjem op igennem 1950’erne og 1960’erne. Det var i denne periode, at kvinderne begyndte at komme ud på arbejdsmarkedet, og klinkeborde blev derfor en praktisk erstatning for de gamle træmøbler.

I dag er det igen blevet en trend at bruge mosaikborde som en fed kontrast til den moderne indretning. Men vidste du, at det faktisk er nemmere end som så at lave sit helt eget klinkebord? Desuden er det en oplagt mulighed for at give din indretning et mere personligt præg.

I denne artikel får du en udførlig DIY guide til, hvordan du laver det smukkeste mosaikbord fra bunden.

Klinkeborde

Billedet er fra IKON KØBENHAVN.

Det skal du bruge, inden du går i gang

Inden du for alvor går i gang med dit mosaikbord DIY projekt, får du her en udførlig liste over de materialer, du skal bruge, inden du går i gang. Det er faktisk meget enkelt og ligetil, og du behøver ikke at have mange års erfaring inden for DIY:

 • En bordplade med dertilhørende afstivere og bordben (du kan enten købe en helt ny bordplade i krydsfinér i dit nærmeste byggemarked, eller du kan vælge at bruge et allerede eksisterende bord, som trænger til et nyt liv).
 • Klinker eller mosaikker efter eget ønske (du kan vælge at købe dem helt nye eller brugte på fx DBA. Vær dog opmærksom på, at det kræver en del arbejde at få renset og klargjort brugte klinker).
 • Multibinder, fugemasse og multifuge.
 • Tandspartel, en almindelig spartel og murersvamp til fordelingen af fugemasserne (du kan være heldig at finde et færdigt sæt i dit lokale byggemarked).
 • Et fugebræt (til at trykke fugemassen godt ned imellem klinkernes fuger).
 • En spand og noget eddikesyre/husholdningseddike med dertilhørende blød svamp.
 • Eventuelt nogle rørepinde (til de forskellige fugemasser).
 • En fliseskærer eller vådskærer (så du kan skære dine fliser detaljeret til, så de får en flot og knivskarp kant).

Flise sofabord i stuen

Billedet er fra IKON KØBENHAVN.

  1. Gør bordet klar til dit projekt

  Ønsker du at lave et helt nyt bord fra bunden, skal du som det første starte med at samle både bordpladen, afstivere og bordben, så du har en færdig skabelon at gå i gang med.

  Har du derimod et gammelt bord, som du gerne vil bruge, er det vigtigt, at du sørger for, at bordets overflade er helt ren og klar til brug.

  Mosaik sofabord

  Billedet er fra @candycoloredhome på Instagram.

  2. Skær dine klinker til efter eget ønske

  Skær fliserne til, så de passer til dit ønskede mønster. Det kan du gøre nemt og effektivt med en fliseskærer eller en vådskærer, hvor sidstnævnte især anbefales til dig, der ønsker at skære dine fliser endnu mere fint og detaljeret ud.

  Du kan leje ovenstående maskiner hos dit lokale byggemarked. Hvis du derimod ønsker et flisebord DIY bestående af mindre mosaikker, kan det faktisk være en fordel at købe færdige måtter, da det er noget hurtigere og nemmere at arbejde med.

  Blåt flisebord DIY

  Billedet er fra IKON KØBENHAVN.

  3. Afprøv dit design i praksis

  Inden du gør fugemassen klar, er det en god idé at lægge alle dine fliser samlet på bordet, så du kan få et bedre overblik over, hvordan de helt præcis skal ligge. Du kan vælge at give dem et symmetrisk eller asymmetrisk mønster, ligesom du også kan skabe dynamik med enkelte farverige mosaikker.

  Det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan dit flisebord DIY skal se ud. Hvis klinkerne lige akkurat ikke passer til målene på dit bord, kan du med fordel forlænge bordet med en lille liste, så det står helt perfekt.

  Mosaikbord under konstruktion

  Billedet er fra bloggen Silver Stories og fundet på Pinterest.

  4. Sæt klinkerne fast på fugemassen

  Når du er helt sikker på, at klinkerne passer som de skal, er tiden ved at være inde til at blande multibinder, fugemasse og multifuge efter anvisningerne på pakken. Fordel fugemassen på bordets overflade og sæt klinkerne på plads efter eget ønske.

  Husk at de skal skubbes på plads ligesom mursten i et hus - så sidder de nemlig allerbedst fast. Stil bordet til tørre et sted uden direkte sollys i mindst 24 timer. Smæk benene op på sofaen og tag en velfortjent pause.

  Klinkebord DIY

  Billedet er fra bloggen ROCKPAPERDRESSES.

  5. Læg et nyt lag fugemasse på klinkerne

  Når de 24 timer er gået, kan du give klinkerne endnu en omgang fugemasse med en farve efter eget ønske. Sørg for at fordele fugemassen godt og jævnt ned imellem klinkerne - så får du det bedste resultat.

  Til det kan du bruge et fugebræt eller andet fugeudstyr, som du kan købe i byggemarkederne.

  Flise konsolbord DIY

  Billedet er fra IKON KØBENHAVN.

  6. Fjern overskydende fugemasse med en blød svamp

  Efter at have bearbejdet fugemassen godt og grundigt ned i fugerne, er det på tide at fjerne den overskydende fugemasse med en blød svamp, inden bordet endelig sættes til tørre i endnu engang 24 timer.

  Det er vigtigt at bruge en blød svamp, så du ikke beskadiger flisernes stadig sårbare overflade. Læn dig eventuelt herefter tilbage i sofaen med en god kop kaffe, imens du venter på at fugemassen tørrer.

  Flise / klinke havebord DIY

  Billedet er fra bloggen ROCKPAPERDRESSES.

  7. Det sidste fugeslør fjernes med lidt husholdningseddike

  I en almindelig spand tilfører du blot lidt almindelig husholdningseddike som det, du sikkert allerede har i dit køkken.

  Med en blød og ren svamp er det den mest effektive opskrift på at få fjernet det sidste fugeslør fra dit mosaikbord DIY, så du kan nyde et færdigt og blændende slutresultat.

  klinke / flise bænk DIY

  Billedet er fra IKON KØBENHAVN.

  8. Giv eventuelt dit klinkebord en efterbehandling

  Du kan eventuelt give bordets overflade en omgang efterbehandling, hvis du ønsker at opnå en helt bestemt finish. Klinkerne kan nemlig behandles med enten sæbe eller specialolie, så du kan få en overflade, der er langt mere rengøringsvenlig i det daglige.

  Således lyder altså opskriften på et klassisk flisebord DIY, som du kan lave derhjemme i løbet af få dage. Et ideelt projekt til en ferie eller en forlænget weekend, hvor du for alvor kan udfolde din kreativitet. Der findes ingen grænser for, hvad du kan lave om til et mosaikbord - det kan være alt lige fra et havebord, et spisebord eller måske et lille hjørnebord i opholdsstuen.

  Back to blog