DIY: Lav en personlig sengegavl til dit soveværelse

DIY: Lav en personlig sengegavl til dit soveværelse

Hvis du gerne vil give ekstra stil til dit soveværelse, og give din seng et mere personligt og lækkert design, så er en DIY sengegavl et perfekt valg. Det er en billig og kreativ løsning, og vigtigst af alt, så giver det dig mulighed for at skabe noget unikt, der passer til din stil og dit hjem.

Der er mange måder at skabe en sengegavl, og her vil vi give lidt inspiration til forskellige typer af sengegavle, og hvad du skal være opmærksom på, når du går i gang.

DIY sengegavl

Billedet er fra @jnnikas på Instagram.

Skab noget, der passer til din indretning og din hverdag

Der er flere forskellige måder at lave en DIY sengegavl. Hvis du allerede har en sengeramme med en gavl, så kan det være, du blot skal dekorere den på ny eller dække den med stof. Hvis du ikke har hverken sengegavl eller sengeramme, så er der lidt mere, der skal laves fra bunden, men det giver også flere muligheder.

Det første, du skal overveje, er, om din sengegavl skal bruges til andet end dekoration. Hvis du er typen, der godt kan lide at sidde i sengen med en kop kaffe i weekenden, eller måske bruger sengen som læseplads, så er det en god idé at lave en gavl, der er behagelig at sidde op ad. Hvis det ikke er så vigtigt, så kan du i stedet fokusere udelukkende på det æstetiske og se bort fra komfort.

Det er nemt at finde inspiration til, hvilken type DIY sengegavl du kan lave, men måske lidt sværere at beslutte sig for, hvordan den præcis skal se ud. Udover det, vi allerede har været inde på, så er følgende værd at tænke over, inden du begynder:

  • Hvad er dit budget?
  • Hvilke værktøjer og redskaber har du til rådighed?
  • Har du materialer, du kan genbruge, eller skal du købe nyt?
  • Hvad vil passe til din øvrige indretning?

Der er mange flotte og inspirerende DIY sengegavle, der er nemme og billige at sætte sammen, men det handler også om at finde et design, der er overskueligt og sjovt for dig at lave med de materialer, den tid og de redskaber, du har til rådighed.

DIY sengegavl

Billedet er fra @campbell_house_ på Instagram.

Hvor permanent skal din sengegavl være?

Er du helt sikker på, hvor din seng skal stå? I så fald kan du overveje at sætte din DIY sengegavl fast på selve væggen. Det gør den til en mere permanent del af rummet, selvom det altid vil være muligt at flytte den igen. Du kan også vælge at give den ben, selvom den her også er nødt til at være spændt fast til noget. Hvis du allerede har en sengeramme, så kan du fastgøre din sengegavl til selve rammen. Det gør den nem at flytte med rundt.

Det kan være lidt nemmere at arbejde med at sætte sengegavlen fast på væggen, og det giver også et elegant look, at der er luft mellem sengen og gavlen. Det gør også automatisk din sengegavl til en mere integreret del af rummet. Det gør det også let for dig at arbejde i flere lag, hvis du gerne vil have forskellige dele på din sengegavl - for eksempel en blød del nederst og en mere dekorativ del øverst.

DIY: Lav din egen sengegavl

Billedet er fra @white.farmhouse på Instagram.

Skal det være genbrug eller helt nyt?

Måske vil du lave din egen sengegavl for at spare penge. Måske er det for at være sikker på, du får noget helt særligt til dit hjem. Måske er det en kombination af de to. Under alle omstændigheder er det i hvert fald oplagt at tænke kreativt - i både design og materiale.

Du har garanteret noget stof, maling eller et møbel til at stå, som du ikke skal bruge mere. Overvej om noget af det kan genbruges i din DIY sengegavl. Fine skabslåger kan få et nyt lag maling og sættes på væggen, hvilket giver et rustikt look. Stof fra tøj eller betræk kan nemt bruges til at dekorere gavlen, og her skal du kun bruge en plade, noget skumgummi og noget at sætte det hele fast med, så har du hurtigt en elegant og simpel tilføjelse til sengen.

Sådan laver du din egen DIY sengegavl

Billedet er fra @athomewith_steph på Instagram.

Gode ideer til en DIY sengegavl

Der findes mange gode ideer til, hvordan en gavl kan se ud, og der er ingen ende på, hvor kreativ du kan være. Det behøver ikke være svært at skabe en DIY sengegavl, der er præcis, som du drømmer om. Hvis du mangler inspiration, så er her er par ideer:

  • En sengegavl med bløde plader i hver side og et hårdt element (som en låge eller en mosaik) i midten - det giver både komfort og stil
  • Plader i samme form, men forskellige størrelser, der står på højkant. De kan være samme farve eller forskellige nuancer
  • Et interessant materiale, der ikke nødvendigvis er komfortabelt: Flotte trælåger eller skodder, et net af naturmaterialer eller mosaik
  • Små, smalle, men bløde plader, der sidder på tværs på væggen, og som giver komfort til ryg og hoved i præcis de korrekte højder
  • En blød sengegavl i flot materiale, hvor du syer en knap i midten, eller broderer et mønster

Der er masser af muligheder. Hvis du har det perfekte materiale, men ikke synes farven passer, så kan du introducere en passende farve med en knap eller måske finde en pude, sengetøj eller noget helt andet, der kan binde gavlen sammen med resten af rummet.

Få et personligt soveværelse med en DIY sengegavl

Billedet er fra @cozy.happy.home på Instagram.

Slå kreativiteten løs - du kan altid lave en ny

Gå på opdagelse i dit hjem, få en fornemmelse for din stil, og se om du ikke har nogle materialer, der kan bruges, når du skal i gang. Det smarte ved, selv at have lavet sin sengegavl er, at du kan lave den om igen, hvis du bliver træt af den eller ikke synes den passer længere.

Det giver dig mulighed for hele tiden at have en sengegavl, der lever op til alle dine behov, og som passer perfekt til din indretning og dit hjem. Det er en let, spændende og kreativ måde at pifte soveværelset op. God arbejdslyst!

Back to blog