Gardin-guide: 3 principper, der gør det let at vælge gardiner

Er du klar til at opleve, hvilken forskel det kan gøre at vælge de helt rette gardiner? Så er du landet på den rigtige side. Når du har læst det her indlæg, vil du være i stand til at afgøre, om rullegardiner, plisségardiner, florlette eller tunge gardiner er et match til de behov, du har for et givent rum i dit hjem. Læs med videre og oplev en stor grad af gardin inspiration.

Det er dog vigtigt at pointere, at der ikke kun findes én absolut og endegyldig løsning på gardiner til et rum, men derimod er der tale om, at …

forskellige gardiner stiller forskellige behov og skaber forskellige stemninger.

I dette indlæg har vi i særdeleshed fokus på indretning af fx en stue med store vinduer. Dagslys er sundt for sindet. Det ved vi. Derfor er store vinduer populære – især i stuen. Det stiller også krav til de gardiner, du vælger. Med de rette gardiner kan du nemlig også vælge fx at omdanne indretningen af din stue med store vinduer til en mørk og hyggelig biograf. Det er op til dig.

Når du skal vælge – måske nye – gardiner til dit hjem, så er der stor variation i stil, diverse behov for fx mørklægning og mange typer gardiner. Skal du indrette stue med store vinduer, så er det sandsynligvis nogle helt andre gardiner, du bør vælge, end dem, der skal hænge i soveværelset.

Gardiner til stuen

Billedet er fra @kvadehuset

Gardiner til indretning af din stue med store vinduer

En stue med store vinduespartier giver en dejlig masse dagslys ind i rummet. Du får det maksimale ud af din eventuelle udsigt. Men det skaber til gengæld også nogle udfordringer, idet de store vinduer også lukker meget solvarme og lys ind, som kan være generende, hvis du lige har fundet fredagsfilmen frem på TV skærmen, men ikke kan se, hvad der foregår pga. genskin.

Lige her skal det handle om, hvordan du bedst muligt kan få endnu mere glæde af din indretning med gardiner i en stue, hvis du har store vinduer.

Farver, materialer og tekstiler skaber personlighed. De kan bruges på mange elementer i din indretning. Det gælder også på gardinerne i din stue. Og når du skal indrette din stue, som har store vinduespartier, så er lange gardiner, som giver mulighed for at dække hele vinduesrammen, det bedste valg. De indrammer vinduesrammen og fremhæver din stil.

I ét og samme rum: Badet i solens livgivende lys om dagen – lydtæt, mørk biograf om aftenen

Uanset om dine vinduer ligger direkte og ugenert ud til skoven, eller om du bor i et tætbebygget parcelkvarter, så vil du have glæde af at kunne lukke af og skærme til med gardiner - især for sollys og varme i sommerhalvåret.

Gardiner er en superfleksibel løsning, der udover at sætte prikken over i’et i din indretning, også gør, at du kan lade stuen bade i sollyset fra de store vinduer i dagtimerne og lukke helt af for indkig og lys, når der skal være biograf-stemning om aftenen.

Nu er vi klar til at gå i detaljer med de 3 hovedprincipper, du skal indtænke, og som skal give dig inspiration til at vælge de rette gardiner – nemlig behov, stil og type.

Gardiner i soveværelset

Billedet er fra @camilla_da_costa

Gardin-inspiration 1: Gardinet skal stille jeres behov

Gardiner findes som regel i 3 forskellige grader, der lader hver deres mængde lys trænge igennem. De hedder noget forskelligt fra producent til producent, men svarer til transparente, semi-transparente og mørklægning. Langt de fleste gardiner fås i alle 3 varianter. Derfor kan du sagtens vælge både stil og gardintype, før du vælger, hvor meget lysafskærmning gardinerne skal give.

Mørklægning eller gennemsigtig

Mørklægning er et must til alle soverum i hjemmet, da gode mørklægningsgardiner ikke alene lukker sollys ud og gør det lettere at sove tungt om natten. De kan også reflektere varmen, så rummet ikke overophedes af solen.
I stue og spisestue kan du dog med fordel vælge fx lange semi-transparent eller transparent gardiner, som er store set gennemsigtige. De vil sørge for, at udefrakommende, nysgerrige øjne alligevel ikke kan følge med.

Få en bedre akustik

Akustikpaneler er utroligt populære, men vidste du også, at lange stofgardiner også har en positiv effekt på akustikken i et rum? Og det fine ved de to løsninger er, at den ene ikke udelukker den anden. Vil du gerne have en bedre akustik, kan du derfor med fordel gå efter tykke, tunge stofgardiner, der samtidig også vil skabe en hyggelig og nær stemning i rummet.

Farverige gardiner

Billedet er fra @christianengholm

Gardin-inspiration 2: Match stilen i dit hjem

Det kan godt lade sig gøre at vælge gardiner, der er så neutrale, at de nærmest blender ind i din indretning. Det kunne fx være plisségardiner i en farve, som matcher væggene i dit hjem. Her skal du såmænd bare sørge for, at evt. behov er opfyldt.

Vil du gerne bruge dine gardiner som et decideret indretningselement? Så kan du med fordel læse videre her.

Hvis du ønsker, at dine gardiner giver inspiration til kreativitet, hygge, søvn, aktivitet eller nogle helt femte, så er der mulighed for dette. Lad dine gardiner træde i karakter. Vær ikke bange for at vælge gardiner, der fremhæver resten af din indretning.

Indretter du primært dit hjem med jordfarver, i bohemestil, minimalistisk, grøn, blå eller hvid, hvorfor så ikke sørge for, at dine gardiner matcher dette udtryk.

Lyse gardiner til hjemmet

Billedet er fra @annaceciliep

Gardin-inspiration 3: Hvilken type er du til?

Hvis vi nu skal starte med artiklens fokus på indretning af stue med store vinduer. Så er der især 3 slags gardiner, som er praktiske – nemlig lamelgardiner, plisségardiner (evt. med up og down-funktion) eller lange stofgardiner.

Derudover findes der også de klassiske rullegardiner og persienner. Hvilken gardintype du vælger, er i høj grad afhængigt af din smag. Der kan også være behov, som afgør, hvilke gardiner du skal vælge. Ønsker du eksempelvis gardiner, som du både kan trække ned oppefra eller op nedefra, så er plissegardiner vejen at gå.

Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse med at vælge gardiner. Find meget mere inspiration til din indretning her på siden.

Skriv en kommentar

Alle kommentarer modereres, inden de offentliggøres