Sådan gør du altanen forårsklar med altanindretning

Forestil dig en varm og solrig forårsdag. Fuglene kvidrer uden for vinduet, og duften af nyslået græs spreder sig i bybilledet. Du sætter dig ud på din altan iført morgenkåbe og en god kop kaffe, alt imens du mærker solen bage på dine kinder. Lyder det fristende?

Efter en lang og hård vinter trænger din altan til en kærlig behandling, før du kan få glæde af den i den kommende forårs- og sommersæson. I denne artikel får du gode tips og tricks til altanindretning og masser af altan inspiration til, hvordan du kan udnytte de få kvadratmeter bedst muligt.

Terrasse

Billedet er fra Hübsch

Start med en grundig rengøring og vedligeholdelse

Inden du går i gang med din altan indretning, er det vigtigt at du går i gang med en grundig forårsrengøring - og der er ofte nok at tage fat på.

 • Vask af alle overflader og vinduer - støv, skidt og snavs sætter sig fast alle vegne, og derfor er det en god idé at starte ud med en grundig vask af alle overflader og vinduer. Du kan som regel bare brug rent vand og opvaskemiddel. Til vinduespudsning anbefales det at bruge eddike for at undgå striber.
 • Algebehandling - i det kolde og fugtige klima trives algerne rigtig godt på overflader som træ, glas og fliser. Når foråret begynder at titte frem, er det derfor en god idé at give dine overflader en algebehandling, som kan få din altan til at fremstå ren og lækker.
 • Oliering af træværk og møbler - for at sikre den bedste holdbarhed på dit træværk og dine træmøbler er det en god idé at give dem olie jævnligt. Husk på, at temperaturen skal være mindst 7 grader for at olien kan tørre. Omvendt må det heller ikke være bagende varmt, for så vil olien ikke trænge ind i træet. Det anbefales derfor at give dit træværk olie i april-maj eller september-oktober.

flise terrasse

Billedet er fra Pinterest

Gode tips til din altanindretning

Når din altan er skrubbet ren, er det langt om længe tid til den sjove del af opgaven - nemlig altan indretningen. I og med at flere og flere flytter til byerne, er der i dag opstået et kæmpe marked for tilbehør og møbler, hvor du kan finde altan inspiration til den lille by-altan.

 • Gulv og fliser - træfliser, sorte fliser eller kunstgræs er blot nogle af de muligheder, du kan vælge imellem i din altan indretning. Træfliserne kan nemt klikkes direkte på underlaget, og det gør en kæmpe forskel at gå fra den golde beton til træfliser med en varm glød. Fliserne fås også i sort og andre farver, så du kan skabe din helt egen personlige stil. Savner du at mærke græs mellem tæerne, kan du finde kunstgræs, der er det tætteste du kommer på at have rigtigt græs i din altan indretning.
 • Havemøbler og parasol - havemøblerne er det vigtigste i din altan indretning, fordi det er her, du kan sidde alene eller nyde selskabet med dine nærmeste. Havemøbler i form af bord og stole fås i både plastik, træ eller pileflet alt efter hvilken stil, du går efter. Men husk på, at altanmøbler også kan dække over en loungestol, et hængebord eller en parasol, der kan give dig dejlig skygge på de hede sommerdage.
 • Potteplanter i højden - er du udfordret på plads i din altan, kan det være en god idé at udnytte højden. Det gør du bedst ved at bruge skamler eller taburetter til at placere dine potteplanter forskelligt. Derudover kan du købe stativer eller stigereoler, hvor du kan plante både blomster og have din egen lille køkkenhave.
 • Lanterner og lys - de lyse sommernætter giver gode muligheder for at nyde solnedgangen på altanen. Med lanterner, lyskæder eller levende lys kan du skabe en hyggelig atmosfære. Lanternerne kan du selv lave ud fra brugte syltetøjsglas og almindelig ståltråd.

Udestue

Billedet er fra House Doctor

Find inspiration fra altanindretning til en hyggelig udestue indretning

I de gamle parcelhuse fra 70’erne var det snarere reglen end undtagelsen, at en stor og lækker udestue hørte med til huset. Udestuen er i dag på vej tilbage - og med god grund. Her får du nemlig en naturlig udvidelse af boligen samtidig med, at du forlænger sommersæsonen. Men hvordan får du mest muligt ud af din udestue indretning?

 • Plads til store krukker og potteplanter - i udestuen er der ofte plads til store, flotte krukker i alle regnbuens farver. Gå amok i palmetræer, oliventræer og andre planter, der kan tåle varmen.
 • Køkkenhave - du kan bruge varmen i din udestue til at anlægge en mindre køkkenhave, hvor særligt varmekrævende planter som tomater, chilier og auberginer egner sig helt perfekt.
 • Lamper og belysning - i din udestue indretning kan du med fordel tænke en varm og hyggelig belysning ind i form af bambuslamper, lyskæder eller lanterner.

indretning af terrasse

Billedet er fra House Doctor

Dyrk en boheme-stil med træterrasse indretning

Bor du i stueetagen, er du måske heldig at have en træterrasse. En terrasse i træ vil have en varm glød og samtidig virke som en mere naturlig forlængelse af huset fremfor fliser. Og så er den knirkende lyd ikke til at stå for.

I din træterrasse indretning kan du finde inspiration fra din altan indretning. Når du allerede har et solidt underlag, kan du bygge resten op:

 • Krukker og planter - for at give din træterrasse ekstra kant og kulør kan du vælge krukker i kulørte farver eller flotte pasteller. For at skabe variation på terrassen kan du veksle mellem forskellige størrelser og placerer dem på forskellige opsatser, så du får blomster og planter op i øjenhøjden.
 • Køkkenhave - har du en større træterrasse, kan du investere i store bed, hvor du kan dyrke lækkert frugt og grønt der kan bruges direkte i madlavningen.
 • Udendørs køkken - nyder du at lave mad ude i den friske luft, kan du på sigt overveje at få etableret et udendørs køkken.

Har du brug for mere inspiration til altanindretning? På nettet kan du finde masser af blogs, gør-det-selv videoer og idéer til, hvordan du kan forvandle din altan til et sandt sommerparadis.

Skriv en kommentar

Alle kommentarer modereres, inden de offentliggøres