Entréen kan let gå hen og blive hjemmets kedeligste rum, hvilket er en skam, da det jo er det første rum, gæsterne får at se. Ligesom førstehåndsindtryk betyder utroligt meget for, hvordan forholdet mellem to personer udvikler sig, vil entréens udseende sætte tonen for, hvordan besøgende ser på resten af dit hjem. Er du villig til at gøre en indsats for at løfte æstetikken med flotte entrémøbler, er du allerede godt på vej. Her får du 10 gode råd til entréindretning, så du giver den et stiligt indtryk.
Jag skyggerne bort med belysningen
Belysningen er helt oplagt vigtig, og her er en nyttig tommelfingerregel, at hele rummet skal kunne lyses op i de mørke tider. Hvor stuer godt må have mørke kroge, der ved kontrast til hængelampers dunkle lys skaber hygge, er mørke pletter i din entré mere et gyserelement. ”Hvad gemmer sig mon i mørket?” tænker dine gæster, og hurtigt ledes tanken hen på ældre hjems brunorange klinker befængt med sølvfisk samt spindelvæv med stankelben i hjørnerne. Associationer, der kun er gode ved Halloween.
Med en kraftig lyskilde til at jage mørket væk suppleret af væglamper til skygger i hjørnerne eller en bordlampe på konsolbordet er du godt på vej til at sikre det optimale niveau af lysindfald.
Skab dybde med spejle
Spejle kan stilles an i næsten enhver entré, og de hjælper på flere fronter. Rent æstetisk får de entréen til at virke større, da spejlet reflekterer dybde, højde og bredde. Som en ekstra fordel ved den funktion fylder et vægmonteret spejl nærmest intet i dybden selv og optager derfor ganske lidt plads, hvilket er kærkomment ved de ultrasmalle entréer i mange lejligheder. Så når gæsterne står klemt sammen og klodset får deres sko af, kan du i det mindste give illusionen af gode pladsforhold.
Et andet træk ved spejle er selvfølgelig deres funktionalitet. Har du dårlig belysning i badeværelset på grund af glødepærer, opfanger du måske ikke at håret ikke sidder optimalt. Men med entréens adgang til daglig belysning får du øje på det i sidste øjeblik, før du forlader hjemmet.
Billedet er fra House Doctor og varerne kan findes her: bænk, knagerække.
Giv komfort med en entrébænk
Har du plads i entréen, kan du prøve dig af med en entrébænk, der kommer i et væld af former, farver, materialer og med særlige egenskaber. De fleste entrébænke er bygget op af stål eller træ, hvor en hynde kan tilføje komfort.
Allerede her er det åbenlyst, hvordan en entrébænk adskiller sig fra udendørs bænke: De holder ikke til regn og slud, men er møntet på indendørs brug og giver bedre komfort. De har ofte også god plads under hynden til at stille dine sko, så de er lette at få fat på, eller har flere indbyggede skuffer.
Billedet er fra AYTM varerne kan findes her: konsolbord, spejl, lampe, vase, lysestage.
Udnyt pladsen optimalt med et konsolbord
Konsolborde kan på en lettere hovmodig manér beskrives som vertikalt optimerede borde, hvor flere bordplader er placeret langs samme stel. Lidt mere nede på jorden kan et konsolbord beskrives som hylder på stativ. Savner du plads i form af kvadratmeter, kan du udnytte arealet optimalt ved at have flere hylder på samme længde-bredde-mål, hvor de så bare hænger over hinanden. Du finder konsolborde, der rækker højt eller blot går til dine knæ. Hav sko, handsker og potteplanter på dem.
Behøver væggene være hvide?
Den stereotype entré vil nok have hvide vægge, hvilket er fint, hvis målet er at give et moderne indtryk, der læner sig op ad den monokrome tradition med fokus på sort/hvid. Ønsker du et mere personligt præg, bør du se på maling eller tapet, der kan live væggene op. Her er der ligesom ved spejle også mulighed for at skabe en følelse af mere dybde i rummet, da du ved at male blot én væg i en anden farve, f.eks. lyseblå, eller ved at tapetsere den kan få entréen til at virke større. At gå væk fra hvide vægge vil uvægerligt give mørket mere spillerum, men proper belysning værger mod dette.
Bring naturen ind i entréen
For at bryde med evt. hvid dominans i entréen kan du også stille en plante an. Du kan sagtens finde plads til mindre potteplanter på konsolbordene nævnt før, men hvis du har pladsen, er en mere optimal løsning at stille en stor stueplante an i entréen, fx stuebirk, gummiplante eller et dragetræ.
Planten kan godt være én, der kræver vanding ofte, da du alligevel går forbi den hver dag og tydeligt kan se, når den negligeres. Har du før foretrukket sukkulenter, kan du altså bryde med tradition her.
Billedet er fra Kristina Dam Studio og knagerækken kan findes her.
Stumtjener eller knager på væggen?
Har du en særlig forkærlighed for stumtjenere? En niche at stille dem i, så de ikke akavet optager plads? Får du mange gæster på besøg med behov for at lægge jakkerne væk? Hvis nej til alle tre, så bare hæng knager op på væggen. Stumtjener vs. vægmonterede knager er æstetik vs. funktionalitet.
Dekorér med abstrakte motiver
Pynt væggene med lidt flad dekoration a la billedrammer eller abstrakt kunst med geometriske former, der falder naturligt ind i baggrunden uden at tage fokus. Ved at tænke i uanseelige billeder kan du bryde med kedelige, bare vægge uden at lave et vildt statement som ved renæssancekunst.
Giv gæster fri passage
Entréen vil aldrig være et rum, gæsterne skal opholde sig i ret længe. De skal sige hej her, når de kommer, og tage sko og jakke af. Når de går, tager de sko og jakke på, siger farvel og fordufter. Du bør derfor placere entréens møblement, så gæsterne har en klar, lineær passage gennem rummet, så de hurtigt kan komme ind til (gæste)stuen, uden at de skal smyge sig om en malplaceret skohylde.
Lad entréen være let at rengøre
Til sidst skal entréen være ren og ryddelig, hvilket ikke umiddelbart har noget med indretning at gøre – og så alligevel, for hvor let det er at gøre rent afhænger af, hvordan du har indrettet din entré ud fra trinene ovenfor. Flad dekoration og god plads giver bedre mulighed for at holde entréen ryddelig og ren.