Guide: Sådan indretter du med farver

Guide: Sådan indretter du med farver

Den skandinaviske, nordiske stil er meget afdæmpet i sig selv, og derfor kan det være udfordrende at få flere farver i hjemmet. Men farver er med til at skabe liv og dynamik i hjemmet og kan bruges på et utal af måder, så du kan få fremhævet det bedste i hvert enkelt rum.

I denne artikel gennemgår vi 10 tips til, hvordan du bedst muligt indretter dit hjem med farver, så du kan finde god inspiration til en mere sprudlende og levende indretning.

Mal en eller flere vægge

Billedet er fundet på Pinterest.

Mal en eller flere vægge

Den mest åbenlyse måde at få en mere farverig indretning på er naturligvis at tage penslen i egen hånd og male et eller flere vægge i et givent rum. Selvom det kan virke vovet, så giver det den største effekt at male alle væggene i rummet - på den måde får du nemlig en helt særlig dybde. Alternativt kan du nøjes med en enkelt væg for at skabe en stærk kontrast til de resterende hvide vægge.

Inden du begynder at male, er det dog vigtigt, at du vælger farve ud fra belysningen i rummet. Helt generelt skal du især være påpasselig med mørke farver som fx sort og midnatsblå, da de kan få små rum til at føles endnu mindre.

Indret dit hjem med farver

Billedet er fundet på Pinterest.

Tag udgangspunkt i komplementærfarver

Den klassiske farvepallet, som du måske husker fra undervisningstimerne i billedkunst, kaldes for komplementærfarverne. De farver, der står overfor hinanden i paletten, går i daglig tale under kontrastfarver, og det betyder, at de passer godt sammen - også i en indretningsmæssig sammenhæng.

Du kan derfor sagtens sammensætte dine møbler og tilbehør i forskellige kontrastfarver og bruge paletten som en objektiv guideline.

Få farver ind i dit hjem

Billedet er fra Pinterest.

Brug farver igennem tilbehør og detaljer

Du behøver ikke udelukkende at male vægge eller købe farverige møbler for at få flere farver ind i hjemmet. Faktisk kan du begynde allerede i det små ved at tilføre flere farver igennem dit valg af tilbehør og detaljer.

Nogle oplagte ting kunne fx være pyntepuder i farver, der står i stærk kontrast til sofaen og de andre omgivelser i stuen. Andre gode bud er alt lige fra vaser, keramik, malerier, gulvlamper, nymalede dørkarme eller billedrammer - kun fantasien sætter grænser for din kreativitet.

Mal dine møbler med farver

Billedet er fundet på Pinterest.

Mal dine møbler i regnbuens farver

Har du nogle gamle træmøbler, som du er glad for, men som efterhånden godt kunne trænge til en kærlig hånd? Der er ingen grund til at skille sig af med gamle møbler. Med en god klat maling kan du nemlig farvelægge dine møbler, så de fremstår mindre diskrete men mere sprudlende. Det kan være alt lige fra en gammel kommode, reol, taburet eller andre møbler i træ, som kan få et helt nyt liv igennem blot et enkelt lag maling.

Bliver du træt af farven, kan du altid male dit møbel på ny og dermed hele tiden tilpasse det til din boligindretning.

Få et farverigt hjem

Billedet er fundet på Pinterest.

Brug flere nuancer af samme farve

Når du vælger en indretning med farver, kan det være en god idé at tage udgangspunkt i én enkelt farve. På den måde undgår du nemlig et alt for kaotisk rum, hvis du kommer til at blande for mange farver på én gang. Derudover giver det også en god dybde i rummet, hvis du arbejder med flere forskellige nuancer - hvad end det er en flot midnatsblå, karrygul eller en helt tredje farve.

Nuancerne kan fx komme til udtryk i gardiner, tæpper, vaser eller andet interiør, som kan være med til at skabe en flot rød tråd.

Indret dit hjem med farver

Billedet er fundet på Pinterest.

Mal gulve eller trappetrin

Det behøver ikke altid at være væggene eller møblerne, der skal have en tur med penslen. Faktisk kan det give et originalt og levende look at male enten gulve eller trappetrinene i stedet for! Du kan vælge at male gulvet ensfarvet eller netop få indført noget kontrast ved at male det i et asymmetrisk mønster for at skabe mere dynamik i et rum.

Trappetrinene kan desuden males i én eller flere farver, alt efter hvad du ønsker at tilføre til dit hjem.

Bring farver ind i din indretning

Billedet er fundet på Pinterest.

Forstærk effekten af farver med valget af ét møbel

Måske har du allerede én bestemt farve, som du kunne tænke dig at inddrage i et rum? I så fald kan du være med til at forstærke effekten af den ved blot at vælge fx ét enkeltstående møbel i rummet, der kan få lov til at stå alene - sofaen i en stor dagligstue er bl.a. et godt bud på et oplagt valg.

Indret dit hjem med farver

Billedet er fundet på Pinterest.

Find flere farver i genbrugsbutikken

Mangler du mere inspiration til farver i hjemmet, kan det være en god idé kigge forbi din nærmeste genbrugsbutik. Der finder du nemlig masser af inspiration til spændende indretning i form af bl.a. retro møbler, vintage lamper og andre farverige indretningsmuligheder, der blot venter på at blive opdaget. I disse butikker støder du ofte på unikke ting, som du ikke lige finder med få klik på nettet.

Indret din bolig med farver

Billedet er fundet på Pinterest.

Hold dig til maksimalt tre farver

Er det første gang, du for alvor skal til at eksperimentere med farverig indretning i hjemmet, kan det godt virke en smule uoverskueligt. Derfor er det en god tommelfingerregel at holde sig til maksimalt tre farver, som kan gå igen i din indretning som en slags rød tråd. På den måde undgår du at blande for mange farver på én gang.

Er du i tvivl om sammensætningen af de tre farver, kan du eventuelt tage udgangspunkt i komplementærfarverne.

Sådan får du farver ind i din boligindretning

Billedet er fundet på Pinterest.

Farver og harmoni kan sagtens gå hånd i hånd

Indretning med farver behøver ikke nødvendigvis at indebære stærke, kontrastfyldte farver som fx skrigende orange. Faktisk kan du sagtens få tilført farver i din indretning uden, det behøver at blive så markant.

Et af rådene lyder bl.a. at hælde til pastelfarver eller jordfarver, som begge er blevet en stor trend i moderne boligindretning. Dette skyldes bl.a. det faktum, at de netop er nemme at sammensætte og samtidig passer helt perfekt til den minimalistiske, nordiske stil. Sidst men ikke mindst er det også oplagt at eksperimentere med nuancerne i disse to farvekategorier.

Back to blog