Guide: Sådan indretter du minimalistisk

En minimalistisk boligindretning skiller sig ud med sine klare linjer, afdæmpede farver og sin helt gennemførte enkelthed. Faktisk kan man sige, at minimalismen bygger på konceptet ”less is more”, og kunsten er derfor at have en meget simpel indretning med så få materielle ting, som overhovedet muligt. Udfordringen kan ligge i at gøre det på en måde, hvor du stadig har mulighed for at sætte dit eget personlige præg på indretningen.

I dette indlæg bliver du præsenteret for 10 gode tips til, hvordan du indretter dit hjem i tråd med den minimalistiske stil. Forhåbentligt kan du på baggrund af nedenstående råd finde masser af inspiration til din kommende boligindretning - hvad end du flytter i nyt eller blot ønsker at skabe forandring i de eksisterende rammer.

Kristina Dam minimalistisk stue

Billedet er fra Kristina Dam Studio.

1. Gennemgå dine ejendele én for én

Inden du for alvor går i gang med at forvandle dit hjem efter minimalismens dyder, kan det være en god idé at starte ud med at sortere dine ejendele én for én - det gælder alt lige fra møbler til små nipseting. I en minimalistisk indretning gælder det nemlig om at begrænse det materielle forbrug, sådan så du kun beholder det allermest essentielle.

Minimalistisk stue fra Pinterest

Billedet er fundet på Pinterest.

2. Vælg møbler ud fra funktionalitet

For at få det optimale ud af din indretning er det en god tommelfingerregel at gå efter funktionalitet. Mange møbler rummer flere forskellige funktioner, og de er med til at skabe mere plads i hjemmet, idet du pludselig kan skille dig af med andre møbler. I en minimalistisk stue er det fx oplagt at have en sovesofa, der måske ovenikøbet har diskrete opbevaringsmuligheder.

Minimalistisk stue fra Pinterest

Billedet er fundet på Pinterest.

3. Giv plads til luft imellem møblerne

Et af kendetegnene ved en minimalistisk indretning, er, at der er meget gulvplads, der bare får lov at være. Det er nemlig med til at skabe mere luft og får dit rum til at fremstå større, end det i virkeligheden er. Du kan få mere gulvplads ved at vælge små, elegante møbler i din indretning eller skille dig af med nogle af dine eksisterende møbler, hvis de optager for meget plads. Derudover kan du med fordel vælge at investere i møbler med flere funktioner, så du får sparet yderligere plads.

WOUD sofa og gulvtæppe

Billedet er fra WOUD. Sofaen hedder "Collar" og gulvtæppet hedder "Tact".

4. Brug planter og tekstiler til at skabe hygge

En minimalistisk indretning kan hurtigt komme til at virke kynisk og kold med sine skarpe, elegante linjer. Derfor kan det være en god idé at tilføje noget tilbehør til hjemmet, som kan bidrage til en mere varm og hyggelig stemning. Til det kan du bl.a. bruge alskens former for planter, tørrede som friske, ligesom du også kan ty til levende lys, tæpper, pyntepuder eller gardiner - kun fantasien sætter grænser for, hvordan du får det korporeret dem ind i din personlige indretning.

Kristina Dam Studio Stack Storage Box

Billedet er fra Kristina Dam Studio og opbevaringsløsningen er Stack Storage Box.

5. Æstetiske opbevaringsmuligheder

Det kan være udfordrende at holde orden i dine ting, og rod er i hvert fald noget, der ikke hører hjemme i den minimalistiske indretningsstil. Derfor kan du med fordel investere i nogle mere æstetiske opbevaringsmuligheder som fx æsker eller kasser. På den måde bliver det overskueligt at sortere dine ting samtidig med, at du får en god mulighed for at inddrage farver eller mønstre ind i dit hjem med nogle flotte design.

Minimalistisk stue og belysning

Billedet er fundet på Pinterest og er fra Casa Vogue.

6. Overvej nøje din belysning i hjemmet

En god belysning er alfa og omega i enhver minimalistisk indretning, og her er det især vigtigt at finde ud af, hvordan du bedst muligt bevarer det naturlige, varme lys i hjemmet. Det gør du fx ved at vælge persienner eller lameller fremfor tunge, mørke gardiner. Både persienner og lameller er nemlig gode til at reflektere lyset på en flot og naturlig måde, der går i harmoni med resten af den stilrene indretning.

Når du derimod skal vælge lamper og belysning til resten af hjemmet, anbefales det, at du vælger en lyskilde med en varm og blød tone, der kan give en jævn lysfordeling hele vejen rundt. Det kunne fx være igennem en simpel og stilren rispapirlampe.

7. Overfør minimalismen til dine vægge

Er du i forvejen glad for at personliggøre dine vægge i hjemmet, så kan du glæde dig over, at du kan overføre din kreative side direkte ind i minimalismen. Her er det bare vigtigt at fokusere på rene linjer og farvetoner, der passer til resten af din stil i hjemmet. Når du vælger plakater eller kunstværker til hjemmet, er det derfor vigtigt, at du gør det så simpelt som overhovedet muligt - på den måde opnår du den allerhøjeste elegance.

Minimalistisk stue fra Pinterest

Billedet er fundet på Pinterest.

8. Hold alle overflader tomme og rene

I en almindelig stue hos en gennemsnitlig, dansk familie vil der helt sikkert være masser af ting at finde på de forskellige overlader - alt lige fra børnetegninger, dokumenter og mapper, nipseting og vaser med blomster. I en minimalistisk stue er fokus derimod rettet på at holde samtlige overflader og borde rene - det vil sige ikke bare fri for rod men også små nipseting, vaser og andre pyntegenstande, som er med til at forstyrre symmetrien i rummet.

Minimalistisk stue fra Kristina Dam Studio

Billedet er fra Kristina Dam Studio. Lampen hedder "Cylinder", Bordet hedder "Table" og Bænken hedder "Curved".

9. Find møbler og tilbehør i geometriske former

Som nævnt tidligere så er rene, knivskarpe linjer helt essentielle i en minimalistisk indretning, og netop derfor er det helt generelt bedst at finde både møbler og tilbehør i klare, geometriske former. I en klassisk, minimalistisk stue kunne et godt bud fx være en sofa med markerede linjer, der måske ovenikøbet har flotte, stilrene sofaben, som kan være med til at hæve sofaen fra jorden.

WOUD Array skænk

Billedet er fra WOUD. Skænken hedder "Array" og lampen hedder "Pump".

10. Kombinér den kontrastfyldte indretning med en ekstra farve

Den minimalistiske indretningsstil er typisk præget af farvekombinationen sort og hvid, da disse to står i god og stærk kontrast til hinanden. Hvide vægge får nemlig rummet til at fremstå større, mens sorte møbler får understreget kontrasterne imellem de to.

Men udover sort og hvid kan du faktisk med fordel vælge at tilføje én ekstra farve i din boligindretning, så der bliver skabt noget mere dynamik og energi i dit rum. Du kan evt. gå skridtet videre og eksperimentere med forskellige toner af samme farve, så du opnår ekstra dybde og harmoni igennem rummet.

Skriv en kommentar

Alle kommentarer modereres, inden de offentliggøres