Inspiration: De 15 smukkeste haver fra Pinterest

Inspiration: De 15 smukkeste haver fra Pinterest

Har du en have, har du haveprojekter. Ingen del af hjemmet forandrer sig så ofte eller så markant som haver, hvor nye blomster prøves af i bedene, flis bliver lagt ud, stenfigurer og springvand stilles an – og fjernes igen, hvis resultatet ikke bliver så vellykket. Går du op i at have en flot have, tænker du sikkert flere gange over årets løb på nye projekter, og her får du haveinspiration fra Pinterest.

 

Hav rolige afkroge at ty til

Nogle haver er helt foruden små afkroge, du kan søge til, hvis har du brug for lidt tid alene ved sommerens store familiesammenkomster. Det er især et problem ved rækkehuses baghaver, der ofte består af bede og træer op til stakittet og så intet midt på plænen. Lav små rum inde i haven, hvor du kan slå en hængekøje op eller stille en bænk an – og nyd roen, som den slags steder skaber.

 

Lad det grønne vinde indpas

Strikse sondringer mellem natur og menneske hænder i mange haver på bekostning af den unikke æstetik, som det at lade trækroners blomster række ind over bænk eller terrasse kan give. Tænk i, hvordan du kan gøre, at bænke, skulpturer og bede går i ét med de mange træer, græs og blomster.

 

Lav promenader rundt i haven

I tråd med forrige punkt kan du gøre turen rundt i haven til en interaktiv oplevelse, der forener sten, græs og træer, ved at lave en promenade. Flotte haver beundres bedst, når du kan betræde en lille sti belagt med fliser, så du får en klar retning at bevæge dig fra ét bed til et andet – og på den manér sikrer du dig også mod for mange sanseindtryk på én gang og tvivl om, hvor du skal bevæge dig hen.

 

Skal der være blomster langs stien?

Hvad angår stierne, er der et vigtigt valg at være opmærksom på, når du anlægger dem: Skal det være muligt at træde på stien fra hvor som helst på græsplænen, eller skal blomster plantes langs stiens sider for at løfte det visuelle indtryk – på bekostning af den nemme tilgang? På billedet er nr. 2 valgt, da de mange blomster og buske gør stien smuk sent om foråret, men låser dig fast på den.

 

Lad planterne gro for indtryk af vild natur

Det her skal ikke forveksles med at lade ukrudtet gro eller ikke at klippe visne rosenknopper af, men du kan overveje, hvor vild din have skal se ud. Du behøver ikke altid klippe hækken, trimme løvet eller skære elefantgræs ned. Få en flottere have ved at lade fx græsset gro bare lidt op over fliserne.

 

Brug masser af sten til bedene

Har du et bed, er det at holde ukrudt stangen ved at lægge flis over nogle ark avispapir nok din go-to-løsning, men mange smukke haver vælger i stedet at støtte bedenes planter op med sten som her på billedet. Løsningen giver indtryk af 100-årshaven, hvor planter gror stabilt under vågent øje.

 

Eksperimentér med græsplænens kanter

Græsplæners kanter er ofte lige linjer, om end plænen som helhed sjældent bliver firkantet. Du kan skabe interessante visuelle indtryk ved at tænke plænens kanter ind i havens æstetik, fx som her hvor plænens bølger møder blomsterbedets voldgrav – et raffineret syn, som du husker længe.

 

Drivhuse må godt være flotte

Det hvide drivhus stillet an på så mange danske plæner har sin ynde, men byder ikke som sådan på unikke syn. Da drivhuse først og fremmest tjener et funktionelt hensyn ved at gøre det let at dyrke agurker, tomater mv., falder det ikke mange ind, at de kan indgå sammen med underlag af sand, urtepotter foran facaden og et par stole for at skabe et rum, der i sig selv inviterer til hyggestunder.

 

Lav en plads til grillen

Det giver næsten sig selv, men at grille er en så almindelig aktivitet i haven om sommeren, at du lige så godt kan lave en dedikeret plads til grillen, når sæsonen for at tænde op i kullet nærmer sig. Et underlag af fliser eller grus er naturligt, så den ikke står på græs. Planter skal ikke række over pladsen.

 

Prøv dig af med alternative pavilloner

Pavilloner har ry for at byde på praktisk talt ingen isolation mod naturen, men alligevel give komforten, der hører med til byggeri. Tænk i nye måder at lave dem på, fx som spartanske stolper.

 

Ellys til mørkets frembrud

Bliver du og gæsterne sent ude i haven, så mørket begynder at falde på, kan I vælge at have elektrisk lys klar til at blive tændt, hvad end vi taler lygter placeret i jorden eller lyskæder på træernes grene.

 

Vælg de rette siddepladser

Havebænke findes der utallige af, og vigtigt er det at have et sæde, der står fast ude i haven gennem alle årets sæsoner, så du ikke behøver trække stole frem og tilbage hele tiden. Men hvor havebænke er det typiske valg, kan en gynge stillet an mod hækken give en mindre jordbunden fornemmelse.

 

Understøttelse af slyngplanter bryder barrierer

Klatre- eller slyngplanter er endnu en måde at bidrage til at nedbryde barrieren mellem byggeri og natur. Du kan fremme planternes indtog ved at opstille stativer eller – som her på billedet – ved at lade husets facade understøtte forskellige slags planter. Sådan hjælper du det vilde indtryk på vej.

 

Stille stier mellem træerne

Vender vi tilbage til stier for en stund og de rolige afkroge nævnt først, vil du faktisk erfare, at de kan kombineres på et utal af måder. Ønsker du en promenade, hvor du kan gå rundt i ro, behøver du ikke skele længere end til stien, der går under trækronerne og langs de tykke, bøjede træstammer.

 

Husk det åbne koncept

Her på falderebet er det vigtigt at nævne, at hvor gode haver har afkroge, har de også masser af åben plads og inviterer til, at du bevæger dig omkring – i ny og næ evt. ad andre veje end blot stiernes.

Back to blog