Keramik: Populært som aldrig før - brug det i indretningen

Keramik: Populært som aldrig før - brug det i indretningen

Vaser, krus, pynteting, urtepotteskjulere, tallerkener og skåle lavet af keramik. Der er næsten ikke den ting, som du kan få til hjemmet, der ikke er lavet af keramik. Det er nemlig ikke blot en tilbagevendt trend, for det er også en praktisk og skøn tilføjelse til ethvert hjem, der gerne vil indbyde til hygge.

Indretning med keramik

Billedet er fra @majasode

De varme farver på disse produkter og deres alsidige egenskaber gør, at det er et materiale, der kan holde til alt fra at være blomsterkrukke og til at være underlag til en varm gryde eller pande. Keramik er desuden også et godt produkt, når man kigger på forurening, for bortset fra den energi der bruges på at brænde keramikken, så har mange af produkterne et lille miljømæssigt klimaaftryk.

I denne artikel kan du læse meget mere om, hvorfor produkter af brændt ler er så skøn en ting, og vi vil også komme med forslag til, hvordan du kan indrette dit hjem med keramik.

keramik i hjemmet

Billedet er fra @mathildenauta

Hvorfor keramik er så skønt

Keramik kan noget helt særligt, som plastik og metal ikke kan. Det har ofte nogle mørke, varme farver, og det fås i et utal af forskellige typer, designs og brugssituationer, så der er rigeligt af muligheder for at indrette dit hjem med varer af brændt ler.

Du kan have glæde af at bruge keramik i din indretning derhjemme af flere årsager. En årsag er, at det er alsidigt og ofte kan tåle høje temperaturer. Den fås også ofte i sæt, hvor du dermed kan have samme look på tværs af flere produkttyper. Sidst men ikke mindst giver det også et unikt og særligt præg på dit hjem. Ofte er keramik nemlig unikum, og det gælder særligt det håndlavede. Når keramik formes og males per håndkraft, er der nemlig meget lille sandsynlighed for, at to produkter af samme type, serie, design osv. er fuldstændig ens. Det kan komme tæt på, men ofte vil man kunne se små forskelle med det blotte øje.

Da malet keramik spænder i farver fra meget lyse og varme til de meget mørke og kolde farver, så kan du sagtens finde produkter, som passer perfekt ind i dit hjem. Så skal du ikke være bange for, om for eksempel en vase eller bordskåner virker malplaceret i forhold til farve.

Håndlavet keramik

Billedet er fra @matlanthihlum

Køb fabrikskeramik, håndlavet keramik eller lav dit eget

"Hvordan kan jeg få keramik ind i mit hjem?", tænker du måske. Det kan du på flere måder. Den nemme løsning er at vælge et masseproduceret produkt ved at købe det online. Så kan du forvente et pænt produkt, hvor der ikke er fokus på individualitet. Du kan være sikker på, at kvaliteten er i orden, og at producenten sandsynligvis laver andre lignende produkter, så de matcher til det, du køber. Du kan også ofte forvente, at produktet bliver på markeret, så du kan købe flere, hvis du eksempelvis kommer til at ødelægge en tallerken i dit keramiksæt.

Alternativet til det masseproducerede er det håndlavede. Prisen vil formentlig være lidt højere per ting, som du køber, men det kommer an på flere ting. De håndlavede er unikaer, og de er lavet med kærlighed med fokus på det nære og på eventuelle lokale trends i dit område.

Hvis du er kreativ og har mod på det, så kan du endda sætte dit personlige præg på din egen keramik. Nogle selvstændige keramikere tilbyder, at man kan købe færdiglavet men "rå" keramik. Så kan du male det, lige som du ønsker. Så vil keramikeren glasere tingen/tingene for dig og sørge for at brænde det. Efter en tur i ovnen, så vil tingen/tingene formentlig sagtens kunne tåle at komme i opvaskemaskinen. Det er nyttigt, hvis du f.eks. har valgt at lave et par keramikskåle, som du gerne vil have glæde af i hverdagen.

Service i keramik

Billedet er fra @bysalinalarsen

Bæredygtige produkter og miljøvenlig produktion

Mange producenter – det være sig masseproducenter og selvstændige keramikere – har ofte fokus på, at både fremstillingsprocessen og materialerne er miljøvenlige og/eller bæredygtige. Når man sammenligner disse produkter med plastik, så er der ikke nogen tvivl om, at keramikken har en fordel, hvad angår at skåne miljøet.

Et produkt lavet af keramik kan holde i rigtig lang tid, og hvis det skulle gå i stykker, kan det blive knust og genanvendt, hvor det indgår i andre produkter. Hvis eksempelvis en skål ikke er gået meget i stykker, men for eksempel blot har fået et skår eller er gået i to større stykker, så kan du købe bæredygtig lim og selv samle skålen igen. Så får den et yderligere præg af at være unik, og du sparer dermed miljøet lidt ved ikke at skulle købe ny keramik.

Farverig keramik

Billedet er fra @mettenorrild

Hvordan du kan bruge keramik i dit hjem

Keramik kan være mange ting. Du kan både købe ting til din have og til brug indendørs. Mange produkter er lavet med et øje for køkken og stue, og de består dermed i enten brugsting eller pynteting. Brugsting vil typisk være rettet mod køkkenet, og dette kunne omfatte tallerkener, krus og skåle af keramik. Pynteting kunne eksempelvis være vaser, urtepotteskjulere og figurer.

Ved at vælge produkter af begge typer, kan du nemt få et gennemgående tema i dit hjem. Du kan have ting af brændt ler i køkkenet, der bruges hver dag. Og pyntetingene i stuen kan binde det hele sammen, når du dækker bordet op.

Du kan eksempelvis opstille keramik til pynt i din stue. Keramikken kan stå enkeltvis eller i en klynge. Det kommer an på, om du vil have fokus på en enkelt ting, eller om flere ting skal udgøre et helhedsindtryk.

Hvis du vælger kvalitetsprodukter i neutrale farver og designs, så kan du sagtens have glæde af det i mange år uden at være bekymret for, om det går af mode. Du kan derfor vælge med omhu, når du køber keramik. Både keramik, glas og porcelæn er kendetegnet ved at kunne gå i stykker og blive knust, men hvis du er påpasselig, så burde det holde længe og på den måde kunne gå i arv til dine børn eller børnebørn.

Back to blog