Sådan indretter du bæredygtigt

Sådan indretter du bæredygtigt

Der hersker ingen tvivl om, at kloden står overfor store forandringer i den kommende tid. Flere og flere vælger i den forbindelse at gøre sit for at leve mere bæredygtigt og tage hensyn til miljøet. Ønsker du at tænke bæredygtighed ind i indretningen af din bolig, så læs med her.

Bæredygtig indretning

Billedet er fra @kodeordeter

I denne artikel får du nemlig gode fif og råd til en mere bæredygtig indretning af hjemmet.

Bæredygtigt interiør af genbrugsmaterialer

I stedet for at købe nyt findes der i dag et væld af alternativer, når du skal ud og skaffe møbler og tilbehør til en bæredygtig indretning. I diverse genbrugsbutikker og på sociale medier er der stor sandsynlighed for at finde noget, du kan bruge i din indretning. Ofte er møblerne i rigtig fin stand, og hvis du alligevel skulle få lyst til at friske dem lidt op, kan dette gøres med et lag maling eller lak. Et andet alternativ til genbrugsbutikker og sociale medier er en god gammeldags byttehandel. Måske kender du nogen i din omgangskreds, der kunne være interesseret i at bytte møbler?

Selvom genbrug er en sikker vej frem for en mere bæredygtig indretning, er det ikke altid den nemmeste løsning, hvis du ikke kan finde lige netop dét, du står og mangler. Derfor kan det af og til være nødvendigt at købe nyt. Heldigvis er der meget, du kan være opmærksom på, når du skal ud at købe møbler fra en forhandler.

Møbler i genbrugstræ

Billedet er fra @studioyoyu

Først og fremmest er det en god idé at købe lokalt producerede møbler - altså møbler, der er lavet i Danmark. Det er ofte din garanti for både kvalitet og en bæredygtig produktion. Dernæst er det oplagt at vige udenom samtlige plastprodukter, medmindre der er tale om genanvendeligt plast. Sidst men ikke mindst er det en god idé at gå efter multifunktionelle møbler, som du kan udnytte effektivt.

Når du køber nyt, er det samtidig godt at have in mente, at småt er godt. Køb derfor altid kun det mest nødvendige og det, du har brug for. På den måde undgår du en overflod af nips og møbler, som belaster klimaet gennem produktionen.

Opgradering af køkkenet

Billedet er fra @sommerhusogstyling

Opgradér eksisterende møbler for en mere bæredygtig indretning

Du kender det sikkert alt for godt. Køkkenet er ved at være kedeligt og nedslidt at se på efter flere års hyppigt brug, og møblerne i stuen har bare ikke samme glans over sig, som da du købte dem for nogle år siden. Dét kan der heldigvis nemt gøres bod på. I stedet for at smide det hele ud og skifte gamle møbler ud med nye, findes der en anden måde, hvor du kan få en mere bæredygtig indretning. Med få midler kan du nemlig give dit hjem nyt liv - fx gennem maling og lakering af møbler.

Hvis du synes, at dine møbler har et kedeligt udtryk, kan du nemt pifte dem op med et nyt lag maling eller en lakering, hvis du savner en bedre glans. Derudover kan du give møblerne et personligt præg ved at male enkelte detaljer - det kan fx være grebene i køkkenlågerne eller panelerne langs gulvet i stuen. Ofte skal der ikke mere til, før møbler eller et helt rum får et nyt udtryk. Inden du køber maling, kan det være en god idé at se efter bæredygtige alternativer til den kemiske maling. Der findes nemlig både kalkmaling og naturmaling, som der findes flere udbydere af på nettet. På den måde er du sikret en grøn indretning, der samtidig giver dig et sundt indeklima.

Bæredygtig interiør

Billedet er fra @nicolakraghriis

Grøn indretning gennem et bevidst valg af materialer

For at indrette et hjem skal der ofte mere til end blot en klat maling og en bunke møbler. Det er ofte de små detaljer, der skaber en hyggelig atmosfære og bidrager til følelsen af at have en stabil base. Men ting som lysestager, puder, sengetøj m.m. koster alt sammen på klimakontoen. Derfor er det godt givet ud at tænke over hvilke materialer, du indretter dit hjem med, så du stadig kan have en bæredygtig indretning. I dag findes der flere økologiske og bæredygtige alternativer, som du med fordel kan tjekke ud, og som kan bidrage til et mere bæredygtigt interiør.

  • FSC-certificeret papir til plakater - for at pryde hjemmets hvide vægge tyer mange til plakater som vægpynt. Et godt råd lyder derfor at prioritere plakater, der er lavet på FSC-certificeret papir. Det betyder nemlig, at papiret er lavet af genanvendelige materialer.
  • Genanvendelig plastik - visse ting er bare mere praktiske i plastik. Det gælder fx plastbeholdere, decilitermål eller andre redskaber. Sørg for at købe ting i genanvendeligt plastik, så produktionen ikke overbelaster miljøet.
  • LED- og sparepærer - belysningen er et af de mest oplagte steder at finde energibesparelser på. For at få en mere bæredygtig indretning kan det derfor være en god idé at udskifte dine elpærer med LED- og sparepærer, så du både kan spare penge og minimere din CO2-udledning i hjemmet.
  • Bambus, uld og genanvendte fibre - disse tre materialer kan alle sammen anbefales i en bæredygtig indretning i hjemmet. Bambus absorberer mere CO2 end træer, og samtidig har det en hurtig vækst helt uden brug af pesticider eller kunstig gødning. Ikke nok med at det er bæredygtigt er det direkte gavnligt for klimaet at plante bambus. Du kan derfor med god samvittighed købe møbler, der er lavet i dette fine materiale. Uld og genanvendte fibre kan derimod være en fin løsning til tilbehør i hjemmet, alt lige fra dækservietter til gulvtæpper. Uld er et yderst holdbart materiale, og derfor er det godt givet ud at tænke det ind i en bæredygtig indretning
  • Massivt træ i stedet for træfinér - køber du møbler i træ, er det altid en fordel at gå efter møbler i massivt træ. Det er nemlig både mere slidstærkt og kan derudover også slibes, så du kan have glæde af det i mange år.

Bæredygtige møbler

Billedet er fra @kathogandersen


For at få endnu mere inspiration til en bæredygtig indretning, kan du med fordel finkæmme nettet og sociale medier, hvor du kan få gode idéer til et mere klimabevidst hjem.

Back to blog